Descopera Orientul apropiat
Israel si Iordania 2020
959

Israel si Iordania 5 -12 octombrie 2020- 8 zile

      Dacă despre Israel se poate spune că are cele mai importante locuri sfinte, despre Iordania se poate spune că este locul de unde Moise a zărit “Țara Făgăduinței”, locul în care Iisus a fost botezat şi fortăreața în care Irod a ordonat decapitarea Sf. Ioan Botezătorul dar și că aici se află Petra – oras antic, ce ar merita pe deplin să fie inclus în lista celor 7 minuni ale lumii moderne. Indiferent de gusturi, preferințe și religie, Iordania are mult mai mult de oferit, în afară de zestrea culturală.

Itinerariu

Ziua 1, Iasi – Tel Aviv – Nazareth

Întâlnire cu însoțitorul de grup în Aeroportul International din Iasi la ora 04.30 pentru zbor Iasi-Tel-Aviv cu compania Wizz Air. Decolare la ora 06.30 din Iasi, aterizare pe aeroportul Ben Gurion din Tel-Aviv la ora 09.25.

Bruhimhabaim! (Bine ați venit!). Ajunși în Tel-Aviv, după formalitățile vamale ne începem pelerinajul în Țara Sfântă. Ajungem în oraşul Haifa unde vedem panoramic frumoasele grădini suspendate Bahai și Biserica StellaMarris (grota prorocului Ilie Tezviteanul).

Continuăm cu biserica din Cana din Galileii. Aici a avut loc prima minune a lui Iisus, prefacerea apei în vin la nunta din Cana Galileii.

Ne îndreptăm spre orașul care este descris ca fiind locul unde a copilărit Iisus Hristos - Nazareth. Aici vom vizita Biserica Ortodoxă Sf. Gavriil, ridicată deasupra izvorului considerat a fi cel al Fecioarei Maria și aflat în apropierea casei acesteia din Nazaret. Biserica a fost pictată de frații Moroșanu în 1977. Apoi vom merge către Biserica Catolică Buna-Vestire în incinta căreia se află casa în care Fecioara Maria a fost înștiințată de Arhanghelul Gavriil că Îl va naște pe Iisus. Este impresionant că în curtea mănăstirii, pe partea interioară a zidului împrejmuitor, se află icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul, realizate în mozaic, grafica fiind conform tradițiilor țărilor care au donat respectivele icoane. Cazare și cină la hotel în Tiberias/Nazareth.

Ziua 2, Muntele Tabor – Capernaum – Amman

Boker tov (Bună dimineața!) Mic dejun. Ne îndreptăm spre Muntele Tabor, locul unde a avut loc Schimbarea la Faţă a Domnului; în biserica greco-ortodoxă se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Coborâm spre Marea Galileii și mergem pe Muntele Fericirilor unde vom vizita biserica octogonală ce fost ridicată pe locul unde Mântuitorul a ținut predica despre Legea cea Nouă, rostind cele 9 fericiri. Opţional, se poate face o relaxantă croazieră pe Marea Galilei, cu o barcă ce amintește de corăbiile din timpul Mântuitorului.

Vom merge către oraşul cel mai iubit de către Mântuitorul – Capernaum, unde a săvârșit cele mai multe minuni. Vom vedea ruinele Sinagogii şi a casei unde a fost vindecată soacra Sf. Petru. La mică distanță se află Tabgha – loc ce aminteşte de minunea înmulţirii a 5 pâini şi 2 peşti și hrănirea a peste 5000 de oameni.

După amiază ne deplasăm la Ben She"an (Decapolis), trecând din Israel în Iordania. Ne îndreptăm spre Amman, capitala Iordaniei,numită în antichitatePhiladelphia.Cazare şi cină în hotel în Amman.

 

Ziua 3, Amman – Petra – Amman

Micul dejun. Ziua de azi o vom dedica uneia dintre minunile lumii - Petra, supranumit șiorașul roșu. Petra trebuie sa fie pe lista celor mai mulți oameni de locuri de "must-visit". Este bijuteria Iordanului, orașul pierdut al. Nabateanilor biblici, o serie impresionantă de morminte și locuințe ascunse în spatele fațadelor ornamentate sculptate direct în stâncă. Datând din secolul al VI-lea î.en, site-ul a fost pierdut față de mințile occidentale până când a fost redescoperit în 1812 de către un explorator elvețian. Imaginea fațadei Trezoreriei, cunoscută sub numele de Siq - este, fără îndoială, cea mai frapantă priveliște a întregii regiuni. Aceasta este o zi memorabilă explorând o destinație cu adevărat extraordinară, o imagine care ne va rămâne mult timp în minte. (se recomandă încălțăminte comodă pentru mers pe jos cca. 5 km.)

Părăsim Petra și trecând peste Valea lui Moise, revenim la Amman și facem un tur panoramic al orașului. Cazare şi cină la hotel în Amman.

 

Ziua 4, Amman – Madaba – Ierihon – Bethleem

Mic dejun. Ne îndreptăm către “Orașul Mozaicului” – Madaba, unde principala atracție este Biserica Greco – Ordodoxă Sf. Gheorghe și harta din mozaic a Ierusalimului și a Pământului Făgăduinței: reprezentarea grafică conține două milioane de bucăți viu colorate ce ilustrează dealuri, văi, oraşe dar și Delta Nilului. Vom continua călătoria noastră cu vizită pe Muntele Nebo, unul din cele mai venerate locuri sfinte aleIordaniei de unde Moise a văzut pământul făgăduinței și de unde ne vom bucura de o panoramă spectaculoasă asupra Văii Iordanului și a Mării Moarte.

Deplasare spre graniță și vom trece în Israel în dreptul orașului Ierihon-cel mai vechi oraș din lume, apoi ne îndreptăm spre valea Iordanului și vom vedea locul considerat a fi locul adevarat botezului lui Iisus; vom primi binecuvântarea în apele râului în care odinioara a fost botezat Iisus.Lângă râul Iordan este Mănăstirea Sf. Gherasim. Aici avem ocazia să aflăm ceea ce spune tradiția despre viețuirea Sf. Gherasim de la Iordan alături de leu său. Ne deplasăm către Ierihon, de unde vom avea o privire panoramică asupra Mănăstirii Carantania de pe Muntele Ispitirii. După aceea vom merge către Mănăstirea„Dudul lui Zaheu”. Cazare şi cină la hotel în Bethleem.

Ziua 5, Ierusalim, Muntele Măslinilor, Via Dolorosa

Deplasare cătreHozevaunde vom vizitaMănăstirea Sf. Gheorghe. În mănăstire sunt adăpostite moaștele Sf. Ioan IoacobHozevitul (sfânt născut în zona Botoșanului) și tot aici se află şipeştera unde a trăit mulţi ani Proorocul Ilie.

Deplasare pe Muntele Sionului – ne vom închina în Biserica Adormirii Maicii Domnului, Foişorul „Cina cea de Taină” şiMormântul Sfântului Proorocşi Psalmist David. Zidul Plângerii. Asezamantul Romanesc de la Ierusalim.Cazare şi cină la hotel în Bethleem.

Ziua 6, Măn. Sf. Sava – Bethleem, Biserica Nașterii Domnului

După micul dejun mergem în pustiul Iudeii pentru a vizita Mănăstirea Sf. Teodosie unde este  Peştera Magilor în care se află mormintele Sf. Teodosie, Sf. Sofia – mama Sf. Sava, Sf. Evloghia – mama Sf. Teodosie, Sf. Teodota – mama Sf. Cosma şi Damian.De la Mănăstirea Sf. Teodosie ne vom deplasa cu taxiurile către Mănăstirea Sf. Sava, mănăstirea care datează din sec. V și care adăposteștemoaştele Sf. Sava(accesul în incinta mănăstirii este permis numai domnilor, doamnele pot merge la Turnul Femeii, de unde se poate vedea mănăstirea şi locul unde s-a nevoit Sf. Sava).

După amiază vom merge în Bethleem unde vom vizita Biserica Ortodoxă a Naşterii Domnului, ce adăposteştePeştera în care s-a născut Domnul Iisus Hristos şi icoana făcătoare de Maicii Domnuluinumită “Betleemița”sau “Apărătoarea Bethleemului”);de aici la proximativ 500m se află Grota Laptelui, unde potrivit tradiției era adăpostită Maica Domnului cu Pruncul, în noaptea în care Dreptul Iosif a primit poruncă de la înger să părăsească Betleemul și să fugă în Egipt. Cazare şi cină la hotel în Bethleem.

Ziua 7, Ierusalim, Muntele Măslinilor, Via Dolorosa

Mic dejun.Ne îndreptăm spre Ierusalim, numit și Orașul Păcii,pe Muntele Măslinilor, unde vom vizita: Mănăstirea Ortodoxă a Înălţării Domnului ce amintește de Înălțarea Domnului la cerșiunde ne închinăm la locul unde a fost găsit pentru a doua oară capul Sf. Ioan Botezătorul; Mănăstirea Pater Noster,loc unde potrivit tradiției Mântuitorul i-a învăţat pe ucenicii Săi Rugăciunea Domnească „Tatăl nostru”; Mănăstirea „DominusFlevit” („Domnul a plâns”) zidită în formă de lacrimă, pe locul unde Mântuitorul Iisus Hristos a plâns lipsa credință a celor din Cetatea Sfântă dar a deplâns și soarta pe care o va avea Ierusalimul; Grădina Ghetsimani cu Biserica Naţiunilor ridicată pe locul în care Mântuitorul s-a rugat înainte de a fie prins; Biserica Mormântul Maicii Domnului ce adăpostește Mormântul Fecioarei MariaşiGrota Trădării, grota unde a fost închis Iisusînainte de judecată.

Intrăm în Cetatea Sfântă a Ierusalimuluipe poarta Sf. Ştefanşi parcurgem pe jos Via Dolorosa(Calea Crucii), cu cele 14 opriri ale Mântuitorului Iisus Hristos, ajungând laBiserica Sf. Învieriîn care vom vedea toate locurile sfinte: Golgota, Piatra Ungerii, Sf. Mormânt, locul unde s-a aflat Sf. Cruce, etc).Cazare şi cină la hotel în Bethleem.

Ziua 8,Tel-Aviv – Iasi

Mic dejun. La capătul a 7 zile pline de trăiri lăuntrice și având în minte salutul vechilor israelieni “Și la anul la Ierusalim” ne îndreptăm spre Aeroportul din Ben Gurion. Urmăm formalitățile vamale și ne îmbarcăm pentru zborul spre București. Lehitraot Israel! (La revedere Israel!)

Decolare din Tel-Aviv la ora 10.15, aterizare în Iasi la ora 13.10

 

                Pret: 959 euro, cazare in camera dubla

Date de plecare: 05-12.10.2020

Tariful include

   transport avion IASI – Tel Aviv – IASI,

   taxe de aeroport,

   bagaj de cala – 20 kg.

   bagaj de mina  - o geanta mica

   transport cu autocar cu aer condiţionat, conform programului,

   7nopţi cazare la hoteluri de 4* și 3* conform clasificării din Israel și Iordania

   demipensiune (2 mese pe zi - conform programului)

   taxiul la Mănăstirea Sf. Sava

   taxiul pe Muntele Tabor

   ghid vorbitor de limba română în Iordania

 

Tariful nu include

   5 EURO/Zi Tips & porter ghizi si soferi locali

   cheltuieli personale

   86  EURO viza , intrare si iesire IORDANIA si intrare Petra

   ASIGURARE medicala si STORNO

 

 

 

  Repere din traseu:

      Vizitați Biserica Bunei Vestiri (cea mai mare biserica din Orientul Apropiat) din Nazareth

      Bucurați-vă de priveliștea de pe Muntele Măslinilor

      Admirați orașul roșu – Petra

      Amman - capitala Regatului Hasemit al Iordaniei, numita in antichitate Philadelphia

      Muntele Nebo (800 m), potrivit traditiei aici a fost ingropat Moise

      Bucurați-vă de priveliștile spectaculoase, asupra Cetatii Ierusalimului, de pe Muntele Maslinilor

      Descoperiți Cetatea veche a Ierusalimului cu Via Dolorosa si Biserica Sf. Mormint

suplimente & reduceri

      Supliment de single 350€

 

NB: pentru obtinerea vizelor pentru Iordania, cu 21 de zile inainte de plecare agentia va solicita o copie sau datele din pasaportul cu care se va calatori.

Ce trebuie sa stim despre Israel:

         Locația

Israelul este o țară în Orientul Mijlociu, pe malul sud-estic al Mării Mediterane. Acesta se invecineaza cu Libanul, Siria, Iordania, teritoriile palestiniene si Egipt. Distanta fata de Bucuresti este de aproximaitv 2 ore si jumatate de zbor cu avionul.

         Limbă vorbită

Limba oficială a lui Israel este ebraică și arabă, deși ebraica este cea mai vorbită. Limba engleză este vorbită ca a doua limbă de către majoritatea.

         Valută

Moneda naţională în Israel este Shekel sau NIS; în Israel puteţi utiliza atât dolarul cât şi euro, însă este mai avantajos să aveţi dolari (suma minimă necesară: 200 dolari), inclusiv monede de 1 Euro sau 1 Dolar pentru apă, suc în timpul excursiilor; cursul de schimb, aproximativ, este: 1 EUR = 5.11 secheli si 1 USD = 3.71 secheli; nu schimbaţi bani pe stradă oricât de atractiv vi s-ar părea cursul de schimb, întrucât puteţi fi păcălit; cel mai bine se schimbă banii la casele de schimb, spre deosebire de bănci unde vi se va percepe comision de schimb valutar.

         Vizele

Pentru cetățenii romani nu este necesară viza prealabila. Viza se va primi in aeroport, la controlul vamal. În locul unei ștampile de pașaport, veți primi o carte de intrare care trebuie prezentată în timpul șederii și când părăsiți țara.

         Documente de calatorie

Israelul nu este membra a Comunitatii Europene. Pentru calatoria in Israel este necesar pasaportul valabil 6 luni de la data intoarcerii in tara.

         Telefonie mobila

Inainte de a pleca in calatorie va rugam sa va asigurati ca aveti serviciul de rooming activat. Pentru a suna in Romania din Grecia trebuie sa formati 0040 sau +40. Atentie deoarece convorbirile din/spre Israel din/spre Romania au un tarif de aproximativ 2 euro/minut.

NOTE:

      Autorităţile vamale îşi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricărei persoane care nu prezintă suficientă încredere chiar dacă aceasta a obţinut acordul pentru obţinerea vizei turistice. Agenţia de turism nu poate fi făcută răspunzătoare pentru astfel de situaţii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul îşi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea şi de aceea este obligat să informeze agenţia asupra oricărui incident petrecut vreodată în afara graniţelor României, precum şi asupra oricărei tangenţe pe care o are cu statele în care are loc desfăşurarea pelerinajului.

      Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).

      Programul acţiunii poate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii speciale.

      Categoria hotelurilor şi a mijloacelor de transport este cea oficială pentru tarile vizitate. 

      Distribuţia camerelor la hotel se face de către recepţia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de către turist direct la recepţie, asistat de însoţitorul de grup.

 

      Bagaje: bagajul de cală (1 buc.) max. 20 kg/pers., bagajul de mână max. 7 kg/ pers. (fără lichide, cosmetice, obiecte tăioase  sau  ascuţite)

      Pentru anumite facilităţi din hotel sau din cameră, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); în momentul sosirii la hotel solicitaţirecepţionerului să vă informeze cu exactitate asupra lor.

      Aşezarea în autocar se face începând cu bancheta a doua, în ordinea înscrierilor.

      Pentru călătorie este necesar paşaportul valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară.